Kahvit näppikselle Pohdintaa, potaskaa ja politiikkaa

Itsehoitolääkkeet kauppoihin

Apteekkariliitto julkaisi vuonna 2015 kyselytutkimuksen, jonka mukaan peräti 53% suomalaisista vastusti itsehoitolääkkeiden tuomista ruokakauppoihin, 42% kannattaessa. Kyselyn tulos on hyvä osoitus nykyisen apteekkiverkon suosiosta ja sen tuottaman palvelun onnistumisesta sekä toisaalta myös menestyksekkäästä brändäyksestä.

Hallituksen apteekkityöryhmä puolestaan esitti huhtikuussa 2017, että joidenkin itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista tullaan selvittämään. Tämä on hyvä ehdotus ja asian kanssa olisi hyvä edetä tarkasti, mutta ripeästi. Se, että jokin systeemi on suosittu ja sen vioista ollaan hiljaa, ei tarkoita, etteikö sitä voisi kehittää ja parantaa. Apteekkien laadusta ei ole valittamista, mutta systeemissä on valitettavasti muita valuvikoja. On keskusteltava särkylääkkeistä, lääkevoiteista ja silmätipoista.

Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisen edut olisivat siinä, että nämä olisivat helpommin, nopeammin sekä todennäköisesti myös halvemmin ja laajemmin saatavissa. Lisäksi joidenkin arvioiden mukaan nykyisen järjestelmän tehottomuus tuottaa 100 miljoonan euron ylisuuren voiton apteekkareille (apteekkarit ovat tietysti tyrmänneet tämän luvun).  Itsehoitolääkkeiden myynnin vapautus olisi hyvä ensiaskel. Uudistus toteutettaisiin hallitusti, tuotteiden laatua ja ostomäärää valvomalla (esimerkiksi asiakaskorttijärjestelmällä). LVI-valmisteet eli lisäneuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet jätettäisiin apteekkeihin.

Apteekkarit systemaattisesti vastustavat kaikkea nykyiseen apteekkijärjestelmän purkuun viittaavaa. Tässä tapauksessa he nostavat esiin pelon lääkeneuvonnan heikkenemisestä, syrjäseutujen apteekkien katoamisesta sekä yleisesti palvelun heikkenemisestä hintojen pysyessä samoina. Lisähuomiona keskusteluun saattaa nousta apteekkien sosiaalinen vastuu vanhempien ihmisten yksinäisyyden vähentäjänä.

Joku kysyykin: mikseivät kriitikot kuuntele apteekkareita, noita terveysalan ammattilaisia? On syytä mainita, että koskaan, milloinkaan, ei poliittisessa päätöksessä pidä kuunnella pelkästään yhtä osapuolta. Ei varsinkaan, jos tämän osapuolen taloudelliset edut tai erityisasema ovat sidottuja kyseiseen päätökseen. Apteekkarien mielipiteitä asiaan pitäisi kuunnella siinä missä muidenkin edunvalvojien.

Kukaan ei kiistä apteekkien henkilökunnan asiantuntevaa ammattitaitoa lääkeneuvonnassa. Sama palvelu voidaan kuitenkin nykyteknologialla toteuttaa monin eri tavoin. Kaupassa itsehoitolääkkeiden ostajat voisi ohjata tietokoneille, joiden kautta voisi olla yhteydessä kaupan järjestämään farmaseuttiseen palveluun. Tietokoneella olisi chat ja soittotoiminto, lisäksi siihen olisi tallennettu yleisimmät kysymykset ja vastaukset itsehoitolääkkeistä. Myös videopuheluiden luulisi nykyteknologialla järjestyvän vielä välittömämmin neuvonnan tarpeessa oleville.

Lisäksi jo nyt itsehoitolääkkeitä voi ostaa helposti apteekkien verkkokaupasta. Erään apteekin verkkokaupasta voi tilata kaksi 400mg pakettia Buranaa alle 60 sekunnissa, lukematta minkäänlaista ohjeistusta kyseisen tavaran käyttöön. Tämä särkylääkkeiden helppo saatavuus kyseenalaistaa apteekkien oman logiikan, jossa vedotaan osaavaan asiakaspalveluun itsehoitolääkkeiden myynnin säilyttämiseksi apteekeissa.

Mainittakoon vielä, että jos ihminen on päättänyt väärinkäyttää itsehoitolääkkeitä, niin tähän ei todennäköisesti ja valitettavasti opastus juurikaan auta. On tutkimuksia jotka ehdottavat, että ihmiset vahingoittavat itseään tahallisesti esimerkiksi parasetamoli-särkylääkkeellä. Ruotsin esimerkistä oppia ottaen kaikki ilman tarkkaam ohjeistusta vaaratilanteita aiheuttavat särkylääkkeet, kuten juuri parasetamoli-tabletit, voisivat jäädä apteekkeihin. Tätä väärinkäytön ilmiötä ei kuitenkaan pelkästään farmaseuttien parhaatkaan ohjeistukset kokonaan poista: viimeinen vastuu jää joka tapauksessa yksilölle.

Apteekkien asiakasmäärät toki vähenisivät uudistuksen myötä. Esille nousisi juuri aiemmin mainittu pelko pienten syrjäseutujen apteekkien kohtalosta ja niiden katoamisesta. Tällaisten epätodennäköisten tapausten varalta syrjäseudun asukkaat voisivat tilata reseptilääkkeensä noudettavaksi erilliseen elektroniseen lääkekaappiin. Toisaalta juuri syrjäseuduilla, joissa apteekit menevät aikaisin kiinni, uudistus voisi auttaa itsehoitolääkkeiden tarpeessa olevia.

Mielenkiintoinen on myös perustelu, että itsehoitolääkkeiden tuominen kauppoihin laskisi hintoja, mutta korkeintaan vain väliaikaisesti. Ainakaan nousemaan lääkkeiden hinnat eivät lähtisi, jos niillä on erillinen hintakatto. Hinnat lähtisivät luultavasti korkeintaan alaspäin. Pikemminkin edes tämä pieni kilpailu pakottaisi apteekit tehostamaan toimintaansa. Tässä ei olisi kenelläkään hävittävää.

Sitten on myös apteekkien asiakaspalveluiden sosiaalinen puoli ja pelko yksinäisyyden kasvusta. Monille, varsinkin vanhemmille ihmisille, apteekissa käynti ja keskustelu lääkkeistä ovat tärkeitä sosiaalisia tehtäviä. Ensinnäkin on muistettava, että uudistuksen jälkeenkin ihmiset voisivat edelleen halutessaan käydä suosikki apteekeissaan. Lisäksi: yksinäisyyden vähentäminen ei kuitenkaan ole apteekkien ensisijainen tehtävä. Yksinäisyyteen tulee puuttua muilla tehokkaammilla tavoilla.

Itsehoitolääkkeiden vapauttaminen olisi ensiaskel kohti apteekkijärjestelmän uudistamista, jota Liberaalipuolue kannattaa puolueohjelmassaan.  Vihreiden Antero Vartian apteekkivallankumous on mielestäni mainio aloite. Tämä blogi ja muut keskustelunavaukset aiheesta tulevat varmasti saamaan kitkerää palautetta. Pyydän kuitenkin kaikkia keskittymään itse asiaan: miten nykyistä apteekkijärjestelmää tulisi kehittää markkinatalouden puitteissa?


 

Linkit:

 

Linkki Apteekkariliiton kyselyyn http://www.apteekkariliitto.fi/media/tiedotteet/2015/tutkimus-suomalaiset-pitaisivat-itsehoitolaakkeet-apteekissa.html

Ruotsi veti Parasetamoli-tabletin takaisin apteekkeihin

http://www.apteekkari.fi/uutiset/ruotsi-vetaa-osan-sarkylaakkeista-takaisin-apteekkeihin.html

Uutinen Ruotsin tilanteesta, jossa kerrotaan myös parasetamoliin ja itsensä vahingoittamisyrityksiin liittyvistä tutkimuksista

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002805128.html

Analyysia Vartian ajamasta apteekkivallankumouksesta

http://www.libera.fi/blogi/antero-vartian-mainio-apteekkivallankumous/

Ari Hyytisen arvio apteekkien ylisuurista voitoista Akateemisessa talousblogissa

http://blog.hse-econ.fi/?p=7407

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomi tekee kansansa hulluksi.

Siksi mielenterveyslääkkeet pitää saada käsikauppaan ja markettien hyllyille.

Todellisia lukuja salataan.

http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/tietoa_vanhe...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Tulin ruotsalaiseen kuluttaja-ohjelmaan kesken ohjelman.
Sen verran ehdin havaita, että joku jossain muodossa vihreää teetä sisältävä ravintolisä oli sairastuttanut käyttäjänsä. Paraneminen vei liki 3 vuotta.
Kannattaako siis jahdata halvinta mahdollista markettien hyllyille ?
Jos niin halutaan, kuluttajan omaa vastuuta pitää rajata.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tulehduskipulääkkeisiin kuolee parisataa ihmistä Suomessa vuodessa, lisää särkylääkkeitäkö kansa kaipaa?

Mihin ihmeen sairauteen mitään itsehoitolääkkeitä tarvitaan?

Toimituksen poiminnat