Kahvit näppikselle Pohdintaa, potaskaa ja politiikkaa

Kolme ässää: sananvapaus, some ja Suomi

  • Kuvakaappaus Facebookin viestistä
    Kuvakaappaus Facebookin viestistä

Liberaalipuolue jakoi muutama päivä sitten sosiaalisessa mediassa Ylen uutisen, jossa THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen toivoi keskustelua huumausaineiden käytön sallimisesta. Puolue yritti mainostaa artikkelia Facebookin boostaus-toiminnolla, mutta Facebook ilmoitti, ettei tämä onnistu:

"Your advert wasn't approved because it doesn't follow our Advertising Policies. We don't allow adverts that promote illegal drugs. Adverts like these are sensitive in nature and are usually against local laws, rules or regulations. Please bear in mind that advocacy or awareness adverts are allowed.If you think that your ad follows our Advertising Policies, you can appeal this disapproval."

Somealustojen itsesensuurista on tulossa ongelma sananvapaudelle. Itsesensuuria aiheuttaa pelko valtion antamista sanktioista. Näiden sanktioiden perusteluina on pyrkimykset vähentää vihapuhetta. Sananvapautta rajoittavat lait vaikuttavat, vaikkei niitä koskaan oikeusasteissa käsiteltäisikään. Saksassa tiukka vihapuhelaki on jo johtanut Twitterissä parodiatilien sulkemiseen ja lakia onkin aiheellisesti kritisoitu.

Lailla, jossa some-alustojen ylläpitäjiä pelotellaan raskailla sakoilla poistamaan vihapuhe, on nähdäkseni ikäviä seurauksia. Rangaistuksen pelko johtaa siihen, että somen ylläpitäjät eivät ota riskejä, vaan poistavat kaiken aineiston,  josta voi joutua vastuuseen. Tämä kaventaa somessa sallittujen mielipiteiden kenttää. Suomessa ei ole erillistä vihapuhelakia, mutta liian tiukka itsesensuuri on jo rantautumassa tännekin, kuten Liberaalipuolueen esimerkki osoittaa.

Sananvapaus on sitä, että olemassa olevasta lainsäädännöstä keskustellaan. Sananvapaus on sitä, että minäkin saan julkaista tämän blogin. Sananvapaus on sitä, että minun ei tarvitse tämän blogin jälkeen pelätä pidätystä tai lynkkausta. Sananvapaus on demokratian ehto, eikä näistä toista ole olemassa ilman toista. Sananvapautta rajoittavan lainsäädännön ainoa tehtävä tulisi olla toimiminen eräänlaisena moderaattorina, jota noudattamalla julkisesta internet-keskustelusta poistetaan kunnianloukkaukset ja rasismi sekä väkivaltaan tai rikoksiin yllyttäminen.

En olisi kuitenkaan valmis menemään yhtään sen pidemmällä. Sananvapautta ei tule miltään muilta osin rajoittaa. Nykyinen lainsäädäntö on riittävä. Pienikin myönnytys sananvapauden rajoittamisessa tiukentaa entisestään somealustoiden itsesensuuria ja avaa armotta keskustelun myös tulevista rajoituksista.

Suomessa kauhistellaan eräiden EU-jäsenmaiden, etupäässä Unkarin ja Puolan, heikkenevää demokratiaa ja auktoritaarisempaa lainsäädäntöä. Samaan aikaan kuitenkin Suomen Poliisi huoletta julkaisi videon, jossa esitellään kieli poskella mahdollisesti poliisin toiveissa olevaa valvontayhteiskuntaa. Tämä toimii hyvänä muistutuksena: demokratia vapauksineen ei ole tila, jonka kerran saavutettuaan yhteiskunta voi nostaa kädet pystyyn ja todeta että homma on nyt hoidettu. Demokratian kehittäminen ja säilyttäminen vaatii jatkuvaa aktiivista työtä. Sananvapaus ja yhteiskunnallinen keskustelu, nykyään myös somessa toteutettava, ovat juuri tätä työtä.

Myös Suomen on tehtävä töitä demokratian säilymisen puolesta. Muuten olemme oikeasti sillä pelätyllä Unkarin tiellä.

 

Uutisointia Saksan vihapuhelaista ja sen ongelmista:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005512342.html

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201801072200651916_ul.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat